Roos Schlikker plant Levensboom voor overleden dochter Liv in het Levensbomenbos
In het Bentwoud (Alphen aan den Rijn) ligt sinds 2015 een bijzonder stukje bos: het Levensbomenbos. Op dit stukje grond, dat onderdeel uitmaakt van het Nationaal KinderBomenBos, groeien bomen ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Ook ouders die hun kindje tijdens de zwangerschap of rond de bevalling hebben verloren, kunnen hier een boom planten: de Levensboom. Zaterdag 25 november organiseert Stichting Nationale Boomfeestdag in dit bos de jaarlijkse plantdag. Tijdens deze dag planten ouders, grootouders, broertjes en zusjes de 11 Levensbomen: een twee meter hoge Italiaanse populier. Alle bomen in het Levensbomenbos vormen vanuit de lucht bekeken cirkels, net zoals de jaarringen van bomen.
Roos Schlikker
In november 2008 wordt Liv, dochter van Roos Schlikker (columnist, schrijfster en journalist) en haar man François levenloos geboren. Omdat Liv volgens de wet niet had bestaan, was het niet mogelijk haar te registreren. Roos zette zich in om de wet te veranderen zodat ouders een levenloos geboren kindje toch konden registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Sinds 2019 is dit, mede dankzij Roos, mogelijk. Liv werd met terugwerkende kracht, net als duizenden andere levenloos geboren kindjes, geregistreerd en dus erkend. Roos en haar man planten dit jaar een Levensboom voor Liv.
Zelf planten
De plantdag is een bijzondere gebeurtenis. In een mooie, natuurlijke omgeving komen families met hetzelfde verdriet bijeen om elk een eigen boom te planten. Iedereen voelt hoe bijzonder deze plek is. Met zijn vele soorten planten, vogels en andere dieren is het Levensbomenbos een plek die leeft. Een fijne plek om naar toe te gaan, stil te kunnen staan bij het verdriet en tegelijkertijd nieuw leven te zien in de bomen. Veel planters komen regelmatig terug om de door hen geplante boom door de seizoenen en door de jaren heen te zien groeien en veranderen. De natuurlijke, groene omgeving geeft troost. Bij veel Levensbomen wordt de as van het overleden kindje in het plantgat gestrooid. Zo, is de gedachte van de planters, groeit het kindje symbolisch door met de boom. Het bos wordt door Staatsbosbeheer onderhouden, waarbij het natuurlijke boskarakter zoveel mogelijk behouden blijft.
Meer aandacht
In 2021 zijn in Nederland 554 kinderen dood geboren na een zwangerschapsduur van 24 weken of meer. Bijna 600 kinderen zijn in hun eerste levensjaar gestorven. Wereldwijd stellen artsen en onderzoekers dat het goed zou zijn als er – naast aandacht voor stil geboren en overleden kinderen – ook meer aandacht zou komen voor het verdriet bij miskramen. Het baby’tje is niet op de wereld geweest, niemand heeft hem of haar leren kennen. Het verdriet is daarom geen gedeelde rouw en kan voor de ouders heel eenzaam voelen. Om deze eenzaamheid te doorbreken, zijn Levensbomen juist ook bedoeld voor mensen die een miskraam hebben meegemaakt.